Welke geur van Jezus ben jij op je werk?

Aangename geur van Christus

Als christen zijn wij voor God een aangename geur van Jezus, voor wie gered worden een levensgeur, maar voor wie verloren gaan een doodsgeur (2 Kor 2:14-17). Zo’n geur zijn we dus ook op ons werk. Is het inderdaad een aangename geur, ruiken we dan lekker fris? Of zijn we bedompt en ruiken we muf?

Wie de aangename en onaangename geur tegenover elkaar zet, ziet ongeveer het volgende beeld ontstaan.

Als we in geestelijke zin lekker ruiken zullen we op ons werk een positieve houding hebben, blijdschap en vrede uitstralen, vriendelijk en zachtmoedig zijn, trouw en goed ons werk doen en ons in liefde inhouden. We zullen echt zijn en goed bekend staan, wijs zijn en vertrouwen genieten. Inderdaad de vrucht van de Geest uitleven. Dat kan alleen wanneer we steeds op Hem zijn afgestemd. Als we bij Jezus zijn geweest, ruiken we naar Jezus. Zo heeft God ons bedoeld en kan Hij door ons heen op ons werk bijzondere dingen doen.

Het wordt natuurlijk pas echt spannend wanneer je door een moeilijke tijd of zelfs crisis gaat. Juist ook in zo’n uitzichtloze en dorre tijd wil Hij bij je zijn. Ook al ervaar je dat wellicht helemaal niet. Iedereen begrijpt dat je dan niet in een happy klappie stemming bent, en dat is ook prima. Want ook dan kun je een aangename geur van Jezus zijn!

Maar als we in geestelijke zin muf of bedompt ruiken of uit onze mond stinken, dan leven we op ons werk vanuit ons vlees. Vanuit onze zondige en egoïstische oude natuur maken we ruzie, zijn jaloers, doen mee met geroddel, praten negatief over de kerk, nemen het niet zo nauw, hebben altijd cynische opmerkingen, zijn gefrustreerd en vooral met ons eigen geluk bezig. We zijn dan een negatief voorbeeld van hoe God ons bedoeld heeft en voor onze omgeving niet echt aantrekkelijk. Maar gelukkig krijgen we elke dag opnieuw de mogelijkheid om ons hiervan te bekeren en te gaan leven hoe we bedoeld zijn.

Door gewenning ruiken we onszelf niet meer, hebben we niet meer door of we lekker ruiken of juist stinken. Dat moeten we dus aan anderen vragen: Hoe ruik ik? Wat is er lekker en wat stinkt er? Dat vergt je kwetsbaar opstellen en hiernaar vragen bij mensen om je heen. En dan met hun antwoord aan de slag gaan.

Mooi om daar de komende tijd eens mee bezig te zijn.