‘Wat moet ik met mijn vragen over die preek over werk?’

Preek over werk

De kans op zo’n uitspraak is natuurlijk erg klein. Want veel christenen hebben nog nooit een preek over werk gehoord. Opvallend eigenlijk, je bent immers het grootste deel van je leven bezig met je werk. En dan toch in de kerk daarvoor nauwelijks aandacht hebben… Logisch dat dan veel christenen in twee werelden leven, die van de kerk en die van het werk, met een diepe kloof daartussen. De komende elfde Themazondag ‘Christen-zijn op je werk’ op 8 november biedt daarbij nieuwe kansen. Zeker als er dan aandacht besteed wordt aan ‘Kroon op je Werk’: een prachtig nieuw programma met gratis app om met anderen in een aantal sessies door te pratenover je werk, Gods visie daarop en jouw invloed als christen.

Antwoorden

Natuurlijk kun je met dergelijke vragen over de preek naar degene die preekte. Maar of je daar altijd wat mee opschiet… Want hoewel bijna alle voorgangers het belangrijk vinden dat mensen geloof in hun werk integreren, hebben slechts weinigen goed zicht op het dagelijks werk van gemeenteleden. Ook wel logisch natuurlijk, want de meeste predikanten en voorgangers werken fulltime en staan op behoorlijke afstand van het leven van werkende christenen. Maar zelfs als ze een baan hebben als bijvoorbeeld leraar, weten ze dan voldoende van de vragen waar een verpleegster, vrachtwagenchauffeur of bouwvakker mee rondloopt?

Themazondag Christen-zijn op je werk

Veel kerkgangers zien niet hoe hun dagelijkse werk bijdraagt aan Gods bedoelingen met deze wereld. Met een beeld daarbij dat je in Gods Koninkrijk pas ècht meetelt wanneer je een kerkelijke of christelijke rol vervult.

Op de themazondag kan dit in algemene zin aan de orde komen, met name hoe God het wèl heeft bedoeld! 

Hieraan een goede invulling geven is eigenlijk vrij gemakkelijk. Want op de website christenzijnopjewerk.nl is veel hulpmateriaal beschikbaar, zoals Bijbelgedeelten, liederen, preekvoorbeelden, filmpjes en een enquête die je vooraf in je gemeente kunt houden. Waarmee de preek ineens verrassend actueel en relevant kan worden. Ook op de websitegeloofenwerk.nl is inspiratie te vinden.

Deze themazondag is er steeds na Dankdag voor Gewas en Arbeid (dit jaar voor de 11e keer, op zondag 8 november), maar een andere datum kan natuurlijk ook. Je aanmelden via de website christenzijnopjewerk.nl is wel belangrijk, zodat desgewenst ook anderen hiervan kunnen kennisnemen, al dan niet online.

Kroon op je Werk

Voor wie hiermee verder wil en bijvoorbeeld op zoek is naar specifiekere antwoorden, biedt ‘Kroon op je Werk’ via de website www.kroonopjewerk.org voor iedereen gratis een handige app met video’s, bijbel podcasts en handleiding om te downloaden. Doel is om christenen bewust te maken dat je niet alleen in Gods Koninkrijk werkt als je op de loonlijst van je kerk staat, maar dat je de handen en voeten van Christus bent, of je nu op kantoor zit, in de zorg werkt of woningen bouwt.

Hiermee kun je samen met anderen met een programma van acht onderwerpen in vijftien delen aan de slag. ”Doet mijn werk er wel toe voor God?”, “Kan ik openlijk over mijn geloof praten?”, “Hoe kan ik bijdragen aan een positieve werkcultuur?” of zelfs: “Zit ik wel op de plek die God voor me heeft?” zijn zo maar wat vragen uit een werkzaam leven die aan de orde komen.

Het programma ‘Kroon op je Werk’ brengt verandering in het denken over werk, en inspireert om bij te dragen aan een goede sfeer op de werkvloer en een betere maatschappij. Zo wordt de werkplek dé plek om Gods liefde voor de wereld zichtbaar te maken. Het geeft werken een ‘Koninkrijk dimensie’, ofwel de ‘Kroon op je Werk’!

Vind je dit een belangrijk onderwerp? Vraag dan om op of rond 8 november daarover te preken!