Onvoorstelbaar!

Jesaja 11 vers 6 Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam,

Nog niet zo lang geleden ging in sociale media een opname rond van een fietser op de Veluwe. Hij werd achtervolgd door een wolf. Wolven staan niet bepaald bekend als vriendelijke dieren. Menig schaapherder vreest voor zijn komst. Een hele kudde kan maar zo verloren gaan. Je kunt je onmogelijk voorstellen dat een wolf zich zal neerleggen naast een onschuldig lam.

De profeet Jesaja leeft in crisistijd. Hij ziet de nodige beren en leeuwen op zijn pad. Het leven in zijn tijd was hard. Het vooruitzicht van onderdrukking en ballingschap stemde hem niet vrolijk. Toch schrijft Jesaja over iets wat ondenkbaar lijkt. Een wolf die zich in alle rust en vrede zal neerleggen bij een lam. Een beeld dat niet past in de wrede wereld van toen én nu.

Met een ondernemer sprak ik over het besturen van een bedrijf in crisistijd. Niet eenvoudig. Hij had er voor gekozen om hard in te grijpen. Dieper te snijden in de organisatie dan op het eerste gezicht nodig was. Wat mij echter het meest is bijgebleven is zijn advies om vooral voor de mensen een hoopvol perspectief te bieden. Door te investeren in vernieuwing. Hoop geven moet niet alleen een mooi praatje zijn, maar ook handen en voeten krijgen.

Een gevleugelde uitspraak is ‘hoop doet leven’. Dat had deze ondernemer als geen ander begrepen. Hij zou het zo maar van Jesaja geleerd kunnen hebben. Een ingrijpende reorganisatie. Er bleef alleen een stronk over. Toch schetst Jesaja een beeld van vernieuwing. Er gloort hoop.

Een crisistijd overleven is niet achterom kijken. Ook niet bij de pakken neer zitten. Maar de blik vooruit. Voorbij de horizon. Het lijkt soms zo onvoorstelbaar ver weg. De wereld om ons heen is wreed. Vrede is ver te zoeken. Het zijn de donkere dagen voor Kerst. Letterlijk. Het kan je aangrijpen.

In de tijd van Jesaja was het niet anders. En in zo’n tijd is het mooi om een man als Jesaja te hebben. Ben jij dat in deze tijd? Een boodschapper van hoop. Iemand die zorgt voor een vergezicht. Een wolf die zal neerliggen bij een lam.

Jesaja kondigde de komst van Jezus aan. Geen mooi praatje. Het is gebeurd. De grootste investering ooit van God in deze wereld, in de mensheid, in jou en mij! Jezus heeft licht gebracht in de duisternis. Zijn licht is gaan schijnen in deze wereld. En als het eerste deel van de profetie van Jesaja al zo waar is gebleken, hebben we toch ook reden om vast te houden aan het tweede deel?! ‘Zie ik maak alle dingen nieuw.’ Jezus komt spoedig. Dat geeft ons hoop op leven!