Even wat anders dan anders

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal wel iets gemerkt van de beperkingen. Niet zo maar erop uit. Niet zo maar even op bezoek. Niet zo maar even een terrasje pakken. Al die beperkingen doet iets met mensen. Het is even wat anders dan anders. Wat doet het met jou?

In een artikel las ik over Tim Vreugdenhil uit Amsterdam. Hij wil mensen die zich grote zorgen maken om hun financiën of de gezondheid van geliefden bereiken met een webinar; ‘De crisis als kans’. Hij zei ‘Dit verhaal is voor alle mensen die hard klappen voor de artsen en verpleegkundigen en hen enthousiast tot helden verklaren, zonder zich af te vragen: maar wat is mijn verantwoordelijkheid?’

De leidraad in Vreugdenhils betoog is het boek ‘De tweede berg’ van David Brooks. Dit boek gaat over een wereld die vaak in een (te) hoog tempo draait, waar alles met alles samenhangt. Het gaat over de vraag wat doet er nu echt toe in het leven en of jij jezelf de tijd gunt om verder te denken dan je eigen behoeftes en verlangens.’ Mensen blijven vaak steken op de ‘eerste berg’. En komen niet toe aan wat er werkelijk toe doet. Ze gaan aan de echte levensvragen voorbij. De coronacrisis is een kans om ‘de tweede berg’ te beklimmen. Pak jij die ook?

Tijdens de coronacrisis heb ik meer dan ooit ervaren hoe het is om aan huis gebonden te zijn. Het heeft mij in ieder geval ook de kans gegeven om te ervaren hoe dat is. Hoeveel mensen zijn niet permanent aan huis of zelfs bed gebonden? Wat hebben de beperkingen voor jou betekent? Alles even anders dan anders.

In een periode van vakantie is het vaak ook even wat anders dan anders. Ik hoop voor jou dat deze zomer een aangename tijd zal zijn. Weer de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Even geen verplichtingen. Ik geef er de voorkeur aan om de bergen op te zoeken. Te genieten van de vergezichten. De rust en de ruimte. Of dat nu gaat lukken is de vraag. Maar vakantie is wel een kans. En pakken we die ook? Of blijf je hangen bij de eerste berg. De berg van het alledaagse. Genieten, uitrusten, plannen maken voor je werk, voor je leven. Of neem je de moeite om de tweede berg te beklimmen? En te genieten van een rust met een andere dimensie?