De geestelijke wereld is er gelukkig niet op maandag

Eigenlijk weten we het allemaal wel: er is een geestelijke wereld. En meestal geloven we het ook wel. Maar daar blijft het vaak bij. In de kerk op zondag horen we erover en in de bijbel lezen we het – maar daarmee houdt het voor ons meestal op. Want ja, wat moet je met die wetenschap? Als we soms met ernstige ziekten geconfronteerd worden of met rampspoed – ja, dan denken we er wel even aan. Want hoe staat het er ook al weer: ‘uw tegenstander, de duivel, gaat rond als een briesende leeuw, zoekende wie hij kan verslinden’ (1 Petrus 5 : 8).

In onze huidige wereld hebben we het goed voor elkaar. Onze economie draait als een tierelier, ons onderwijs en de gezondheidszorg behoren tot de top van de wereld en onze sociale voorzieningen mogen er ook zijn. Ten diepste hebben we God eigenlijk niet nodig in ons dagelijks leven, we hebben alles zelf al geregeld. Het ‘Onze Vader’ bidden we nog wel, maar meer als ritueel dan met ons hart. En daar hoort dan ook het ‘verlos ons van de boze’ bij.

Maar als je je een klein beetje in die geestelijke wereld verdiept, word je niet echt vrolijk. Want door de hele bijbel heen kun je lezen dat en hoe de duivel Gods Schepping probeert kapot te maken. Hij schuwt daarbij geen enkel middel en is onvermoeibaar. Ook al is hij op Golgotha door Jezus overwonnen, zijn stuiptrekkingen mogen er zijn. De meeste christenen leven hier aan voorbij en zijn druk met van-alles-en-nog-wat. Niet beseffend dat zij in deze geestelijke strijd een belangrijke rol kunnen spelen wanneer ze bijvoorbeeld samen bidden.

Voordat we naar ons werk gaan bidden we God natuurlijk om bescherming, kracht en wijsheid, maar verder? Zou die geestelijke wereld er ook op ons werk zijn met al die mensen? En zien of merken we daar iets van? Zou ik met mijn andere christelijke collega’s daar een rol in hebben? Het is veel aantrekkelijker om te blijven geloven dat de geestelijke wereld er gewoon niet is op maandag – want dan hoef ik daar op mijn werk ook niks mee.

Tot slot een misschien heel rare vraag: als jij de duivel zou mogen adviseren hoe hij de werkende christen het beste kan beïnvloeden, wat zou jij dan adviseren?