Bid voor werkzoekenden

Faillissementen zijn doorlopend in het nieuws. Pas V&D, vervolgens Perry Sport en ook Dixons heeft het moeilijk. Welke winkelketen volgt? Naast dat u als consument niet meer kunt winkelen bij deze ketens, krijgen hierdoor duizenden mensen hun ontslag. Werkloosheid raakt mensen diep. Het UWV en de overheid hebben vooral aandacht voor  praktische zaken. De werkzoekende wordt direct aangespoord om ander werk te vinden. Als dit niet snel lukt, kan een WW-uitkering aangevraagd worden. Een zakelijk benadering van een ingrijpende verandering in je leven. Wie heeft oog voor de emotionele kant?

Kerken

Ook binnen de kerk is werkloosheid een groeiend probleem. De kerk kent een lange traditie van naastenliefde. Zij zet zich al jaren in voor kwetsbare groepen uit de samenleving. Mede door de crisis is werkloosheid een groeiend probleem. Bij langdurige werkloosheid loopt men niet alleen tegen praktische, maar ook tegen mentale en geestelijke vragen aan. Voor kerken ligt hier een kans om werkzoekenden te ondersteunen. Stichting Encour wil hen hier in bijstaan. Een nieuw aandachtsgebied voor kerken, waardoor er vaak schuchterheid heerst.

Confronterend

Werkloosheid is confronterend. Vandaag is het Piet, maar morgen kan ik het zijn! We gaan de gesprekken daarom liever uit de weg. Werkzoekenden worden dan ook vaak vermeden door gemeenteleden. Of ze worden voor allerlei klusjes gevraagd omdat ze tijd hebben. Positief bedoeld, maar erg confronterend.

Biddag voor gewas en arbeid

Vandaag is het biddag voor gewas en arbeid. Een mooi moment om juist voor onze werkzoekende naaste te bidden. En ons ook af te vragen hoe we er voor hen kunnen zijn, ook binnen de gemeente.

Stichting Encour wil in gesprek gaan met kerken om samen te zoeken hoe we naaste kunnen zijn voor werkzoekenden. Op zaterdag 23 april wordt er in Amersfoort een landelijke netwerkdag georganiseerd. Er staan boeiende lezingen en workshops op het programma. Interesse? Ga dan naarwww.encour.nl/netwerkdag.

‘Onverwacht drukke avondspits? Niks van gemerkt.’

Ruim 15 jaar is hij leidinggevende geweest binnen een zorgorganisatie. En toen kwam de klap. Door de reorganisatie werd Willem overgeplaatst naar een andere werkgever. Maar na een jaar was dit voorbij. Hij werd werkloos.

Sinds afgelopen zomer zit Willem thuis. Hij vertelt: ‘ Inmiddels heb ik al een aantal sollicitatierondes achter de rug, maar zonder resultaat.’

De impact is groot. Op allerlei gebied heeft hij samen met zijn vrouw keuzes moeten maken. Rondom de financiën bijvoorbeeld. Alleen aan het hoognodige wordt geld uitgegeven. Het overige komt op de spaarrekening terecht. Mocht de situatie van Willem langer duren, hebben zij een appeltje voor de dorst.

Willem’s vrouw is meer gaan werken. Dit uit financieel oogpunt, maar ook om wat meer van huis te zijn. Door de fulltime baan van Willem was zijn vrouw gewend om thuis haar eigen gang te gaan. ‘Dit wordt ook anders als je dag in dag uit samen thuis bent. Ook hier hebben wij onze weg in moeten vinden. Dit heeft zeker de nodige spanningen opgeleverd.’

Een nieuwe baan

Een paar weken voordat zijn contract afliep drong de realiteit door. ‘Over twee weken ben ik werkloos. Optimistisch als ik ben, dacht ik snel aan een nieuwe baan te komen. Helaas was dit niet het geval. En nog niet. In de afgelopen maanden was ik ver in een procedure, maar dit is op het laatste moment toch niet doorgegaan.’

‘Opnieuw teleurstelling, boosheid en ook de vraag: Wat doe ik verkeerd?’

Omgekeerde wereld

‘Als manager werd van mij verwacht dat ik initiatief nam. Dit ging mij goed af! Ook had ik de resources tot mijn beschikking om plannen te realiseren. Een groot verschil met mijn huidige situatie. Het voelt voor mij alsof ik met hangende pootjes op gesprek moet. Zou deze werkgever met mij verder willen? Een stukje statusverlies.’

Opvang binnen de kerk

Willem heeft een aantal mensen binnen de gemeente in vertrouwen genomen en hen over zijn situatie verteld. Hij snapt wel dat werkzoekende in een ‘hokje’ worden geplaatst. Hierdoor blijven zij wel op de radar. Afgelopen Kerst kreeg hij via de kerk een kerstpakket. Een aardige attentie!

Bidden voor werkzoekende

Het bidden voor een passende baan ligt voor de hand. Maar Willem vraagt ook gebed voor kracht en moed. ‘Werkloosheid geeft moeite omdat je niet mee kunt doen in de maatschappij. Je hebt mensen om je heen nodig die steun bieden. Maar ook voor partners en andere gezinsleden heeft zo’n situatie enorme impact. Vergeet hen ook niet in uw gebed!’