Helpt de kerk bij mijn werk?

Nou nee, eigenlijk niet… Er wordt natuurlijk wel eens wat gezegd over ‘zout’ en ‘licht’ zijn, maar ja, wat kan ik daarmee? Het feit dat ik wel 1600 uur per jaar met m’n werk bezig ben, wie interesseert dat in de kerk eigenlijk? Daar zijn ze bezig met ‘geestelijke’ zaken en de bijbel en zo, maar ja, wat heeft dat met mijn dagelijkse bezigheden te maken? Trouwens, zou ik het eigenlijk wel anders willen? Het is eigenlijk wel prima zo, die twee gescheiden werelden van zondag en maandag.

Maar toch knaagt het… Als God er dan is voor je hele leven, dan hoort daar toch ook je werk bij? Hoe zou Hij dat dan zien? Ik doe mijn werk zo goed mogelijk, zou dat voor Hem genoeg zijn? Zou het Hem iets interesseren, of zou het Hem niks uitmaken wat ik doe? En waar je werkt, zou dat van belang zijn? Bij een christelijk bedrijf of zo? Maar dat kan natuurlijk niet, we kunnen niet allemaal bij de EO gaan werken. Of zelf een christelijk bedrijf oprichten. Maar hoe dan wel?

Ik heb me er nooit zo mee bezig gehouden, maar eigenlijk zou ik toch wel eens willen weten hoe God werk ziet. Ja, ik weet dat er ergens een bijbeltekst is over ‘werken in het zweet uws aanschijns’ of zoiets. En dat ervaar ik zeker ook wel. Maar zou dat het enige zijn? Nee toch, dat kan ik me niet voorstellen. Ik heb ook wel eens gehoord dat er christenen zijn die samen bidden op hun werk. Nou, gelukkig is er bij ons op het werk niet zo’n crisissituatie dat dat nodig is. En eigenlijk vind ik het ook wel een beetje raar. Zo fanatiek christelijk ben ik niet.

Maar iets anders triggerde me wel. Ik las dat er dit jaar op de zondag na Dankdag voor Gewas en Arbeid een Themazondag Christen-zijn op je werk is. Dat schijnt er elk jaar te zijn in november. Maar bij ons hebben ze er nog nooit aan meegedaan. Ze zijn niet zo van de themazondagen, en varen meestal hun eigen koers. Maar die website www.christenzijnopjewerk.nl boeide me wel. En zette me aan het denken: zou ik de enige in onze kerk zijn die er zo over denkt? Ik weet het eigenlijk niet… terwijl ik toch best wel leuke contacten heb. Ik ga gewoon voorstellen om dit jaar op 11 november wel mee te doen met deze themazondag. En om vooraf in de gemeente (bijv. online) een simpele enquête te houden hoe dit onderwerp leeft. Dat zal vast leiden tot een mooie en actuele samenkomst die aansluit bij onze realiteit, zonder al te veel bla-bla.